Waites Court, West Hampstead

Waites Court replaced Douglas Waite House and Olive Waite House which were originally developed as social housing in the 1970’s.  As this development is in a conservation area in Hampstead a high standard of design was required.

The completed scheme provides 55 purpose-designed flats for general needs tenants and shared owners.  This includes 6 fully accessible flats for wheelchair users and their families plus parking. There is also a bespoke communal room and kitchen for the residents association.

A Tenants Design Working Party was formed from the outset and the tenants of Douglas and Olive Waite Houses were fully involved in the design and specification of the new scheme, including the landscaping.  The Tenants Design Working Party had the important role of keeping tenants informed and lobbying in support of the planning application.

Externally, the scheme has a well-defined hierarchy of private and public spaces, each with their own distinctive character. Carefully landscaped areas have been provided in the central communal garden and around the perimeter with the layout and the planting selected following consultation with tenants. Special attention has been given to improve access and security.

Many of the decanted residents of Douglas Waite House and Olive Waite House returned to the newly developed scheme.

Key features of the scheme include;

  • Code for Sustainable Homes Level 3

  • Enhanced thermal insulation standards and energy efficient plant and controls

  • Predicted CO2 emissions: 97.4 kgCO2/yr across the scheme (savings of 46.3 kgCO2/yr)

  • 181m2 solar thermal panels

  • Gas-fired community heating system combined with small gas fired combined heat and power unit

  • Sound insulation standards between dwellings in excess of 5dB better than Building Regulations

  • Ecological enhancement and increased bio-diversity including the provision of an extensive “green roof”.

  • Communal gardens containing several protected trees; landscaped to a high standard

                                                                                                                          Images contributed by Emma Harper


Loading map...